28 Ağustos 2010 Cumartesi

BİYOMÜHENDİSLİK

Biyomühendislik; (Eş anlamında: Biyomedikal Mühendisliği; Medikal Mühendisliği) Tıp, Fizyoloji ve Biyolojinin sorunlarını anlamak, tanımlamak ve çözmek için mühendislik ve fizikokimya bilimlerinin prensip ve yöntemlerini yaşam ve tıp bilimlerine uygulayan bir mühendislik disiplinidir.

Biyomühendislik; diğer bir tanımla, elektriksel, mekaniksel, kimyasal, optiksel ve matematiksel  prensiplerin pratik uygulamaları ile biyolojik sistemlerin (insan, hayvan vs.) anlaşılması, modifikasyonu veya kontrolünün yanı sıra hastalıkların teşhis ve tedavisinde yardımcı olan, fizyolojik fonksiyonları görüntüleyebilen ürünlerin dizayn edilmesi ve üretilmesini kapsayan bir bilim dalıdır. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Anabilim Dalı 2003 yılından bu yana Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimi vermektedir.  Ayrıca 2007 yılı içerisinde doktora  programı  YÖK'e  sunulmuş  olup  devlet üniversiteleri arasında Biyomühendislik eğitimi veren ikinci bölümdür.

Biyomühendislik Bölümünde kimya, kimya mühendisliği, biyoloji,  moleküler  genetik,  fizik  ve  tıp  gibi  farklı disiplinlerden gelen 3 Profesör, 1 Doçent, 4 Yardımcı Doçent, 13 Araştırma Görevlisi ve 6 Proje Bursiyerinden oluşan, geleceğin Biyomühendislerini yetiþtirmeye hazır, güçlü ve dinamik bir akademik kadro mevcuttur.

Biyomühendislik Bölümünde Biyopolimerler,  Yapay Aşılar, Enzim stabilizasyonu ve Regülasyonu, ılaç taşıyıcı sistemler ve ilaç tasarımı, Biyomalzemeler, Gen klonlama ve  Protein  Mühendisliği, Biyosensörler/Biyoçipler, Parazitoloji  ve  Viroloji  konularında  araştırmalar sürdürülmektedir Ayrıca .Biyomedikal Malzemeler ve Yapay Dokular isimli 23 alt projeden oluşan bir şemsiye proje ve 4 adet DPT veya TÜBıTAK destekli ulusal proje halen öğretim  üyelerince  yürütülmektedir.  Ayrıca, Biyomühendislik Bölümü.nde  ulusal ve uluslararası çok sayıda proje tamamlanmıştır.

Bilimsel  ve  teknolojik  olarak üst düzeyde olan ve Türkiye'de sayılı  benzeri bulunan Biyomühendislik Bölümü laboratuvarları:
- Biyomedikal Malzemeler ve Yapay Dokular Laboratuvarı,
- Hücre Kültür Laboratuvarı
- Biyopolimerler ve Aşılar Laboratuvarı
- Biyonanoteknoloji ve Biyosensörler Laboratuvarı,
- Biyomedikal Malzemeler ve Yapay Dokular. şemsiye projesi kapsamında kurulan 11 adet laboratuvar.

Ulusal  ve  Uluslararası  Bilimsel  Etkinlikler
Biyomühendislik Bölümü .Biyomühendislik; Problemler ve Perspektifler. konusunda uluslararası bir çalıştay ve kök hücre konulu bir seminer dizisi düzenlemiştir. Ayrıca, şimdiye  kadar  48  adet  seminer  gerçekleştirmiştir.

Sertifikalar
Eğitim,  öğretim,  araştırma  ve  uygulamada  sürekli iyileşme ve gelişmeyi amaçlayan bölümümüz, Y.T.Ü. Kimya-Metalürji Fakültesi bünyesi altında, 2006 yılında ISO 9001:2000  Kalite  Yönetim  Sistemi  Belgesini almıştır. Ayrıca, MÜDEK ve TÜRKAK 17025 için çalışmalar devam etmektedir.

Dileğimiz biyomühendisliğin daha gelişmesidir... 

1 yorum:

  1. Ege Biyomühendislik ilk açılan Biyomühendislik olup 11 prof vardır. İlkler her zaman en iyisidir :) puanlara bakmayın :D

    YanıtlaSil

sen mi? , ben mi? , GEN mi ...

sen mi? , ben mi? , GEN mi ...
%1lik fark olsada... ne denebilir ki?

Followers

Flickr